Hai3! Dah lama agaknya min tak layan blog ni. Busy
dengan lumrah hiduplah katakan...
Oklah. Entry kali ni, min nak share sikit kat korang
cam ne mau buat egg tart yang min rasa boleh tahan gak rasanya. Kalau korang
nak tau cam ne rasa nya cubalah resepi ni. Tapi ni min share resepi dalam kuantiti yang banyaklah ya.
BAHAN-
BAHAN ( untuk skin tart)
- · Tepung Gandum – 3kilo
- · Telur – 10 biji
- · Tepung susu (Milk powder) – 450gram
- · Minyak butter ( Butter oil) – 450gram
- · Gula – 700gram
- · Buttermass – 1kilo 500gram
BAHAN
– BAHAN (tart filling)
- · Susu( full cream milk) –5kilo 600gram
- · Gula- 1kilo 600gram
- · Custard powder(kalau xda pun xpa) – 160gram
- · Telur – 64 biji
- · Perwarna( lemon)
LANGKAH-
LANGKAH (tart skin)
1 Tapis tepung jika korang pakai tepung
yang xbertapislah cam Green Horse.
2 Timbang kesemua bahan yang tadi seperti
tepung susu, minyak butter, gula, dan buttermass dan campur kesemua sekali.
3 .Seterusnya, masukkan telur dan pasang
pada machine permutar sehingga bahan
yang tadi tidak melekat di tangan ketika ditekan.( Kalau masih melekat tambah
tepung sedikit)
4 Setelah itu, tekan skin tu ke dalam acuannya yang kecik plus bulat.
LANGKAH-
LANGKAH (tart filling)
1 Campurkan bahan seperti susu, gula dan
custard powder.
2 Pukul bahan tersebut menggunakan pemukul
yang apa entah namanya..hehe Dan make
sure korang pukul nya sehingga semua bahan tersebut larut terutamanya gula.
3 Seterusnya, pecahkan telur dan pukul
menggunakan pemukul yang tadi.
4 Pukul telur tersebut dan jangan biarkan
telur putih terlalu banyak kerana kalau telur putih terlalu banyak, filling
korang akan cepat rosak dan xdapat diggunakan lagi.
5 Tambahkan pewarna sedikit dan wajib tapis filling tersebut.
PROSSES
TERAKHIR
- Susun kan skin tadi dan jangan terlalu dekat. Dan tambahkan filling yang tadi di atas skin tart. Akhirnya, masukkan ke dalam oven/ketuhar selama 35 minit bersamaan dengan suhu 180 darjah celcius.(betul ke tidak ejaan tu.xpe janji korang faham)
Yaa, itulah resepi egg tart yang mungkin terlalu susah tetapi rasanya korang pasti tak menyesal korang buat. Sedapp gilerrr…Min dah try korang trylah. Resipi ni korang boleh jual banyak tau so, tak rugi lah korang cuba.
CONTOH GAMBAR PEMUKUL
CONTOH GAMBAR ACUAN TART
CONTOH GAMBAR MESIN PEMUTAR
CONTOH GAMBAR TART SKIN YANG TELAH SIAP DITEKAN
Tiada ulasan:
Catat Ulasan